Om bloggen

Vad är historietter?

Detta är en blogg om hur vi kan förstå det förflutna och om hur det förflutna påverkar oss idag.

Historia är den färdiga berättelsen, där all osäkerhet och otydlighet har polerats bort för att skapa ett sammanhängande narrativ. En historiett å andra sidan är den ofullständiga berättelsen, baserat i de historiska källorna är historietter fragment ur det förflutna, mer prövande berättelser än den färdiga historien.

Under rubriken historietter kommer jag därför att publicera berättelser ur det förflutna hämtade ur historiskt källmaterial. Jag kommer att redogöra för materialet och vilka slutsatser som man skulle kunna dra ur det. Under hugskott kommer jag att lägga upp en och annan projektidé om vad som skulle vara intressant att studera i framtiden. Kanske blir det jag som bär idén vidare, kanske någon annan. Under rubriken böcker kommer jag samla texter som reflekterar över olika böcker med historiska teman. Och vissa inlägg kommer kategoriseras under rubriken övrigt.

Målsättningen är att från och med augusti uppdatera bloggen en gång i veckan, antagligen på fredagarna.

Och namnet historietter, det är såklart stulet från Hjalmar Söderbergs novellsamling. Bilderna som rullar i bakgrunden är hämtade från Wikimedia Commons och är verk av Johannes Vermeer, Caspar David Friedrich och Elias Martin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *